Witte Zondag


Witte Zondag 1.0

((vooral) in België)

zondag 20 oktober 1996, de dag waarop in Brussel de zogeheten Witte Mars werd gehouden, een grote protestmars naar aanleiding van de zaak Dutroux, waarmee aangedrongen werd op een betere bescherming van de kinderen in België en een beter werkend, onafhankelijk justitieel systeem
De betogers gingen gekleed in het wit en droegen witte objecten met zich mee, omdat wit de symboolkleur van de hoop is.

Algemene voorbeelden


Voor de ouders van Julie en Mélissa moet de parlementaire hoorzitting van deze week een nachtmerrie zijn geweest. De extroverte Paul Marchal verwerkt zijn verdriet en woede in een actie, die het dossier van de ontvoerde kinderen uitgebouwd heeft tot een politieke zaak die het openbare leven beheerst, ook in de Wetstraat. Hij heeft de media gemobiliseerd en een structuur ontworpen die de zaak permanent in de aandacht houdt. Hij was een van de spilfiguren in de organisatie van Witte Zondag. Het succes van de betoging en de weerklank die zij kreeg in de wereld, hebben getoond wat zo'n actie vermag.

De Standaard,

Ouders bekommerd na Witte Zondag. De Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen (VCOV) spoort de politieke autoriteiten aan, meer werk te maken van de aanbevelingen uit het verslag van het Comité van Experts van het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind.

De Standaard,